OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

Tatabánya, Kup Mađarske
Sárberki Általános Iskola, 24. februar 2013.

Odbrana medalje iz Kupa Mađarske od prošle godine nije uspela. Borili smo se zaista lavovski, ali ovog puta se, verovatno, i nije moglo više. Nego, da krenemo od početka.

 

Ako ste iole pratili razvoj situacije na ovom sajtu, primetili ste da se propozicije takmičenja često menjaju, a u ovom slučaju su čak napravljene ad-hoc, na osnovu dogovora pred takmičenje.

Ekipa "Hamburgera" iz Nađkanjiže je odustala od takmičenja u poslednji čas, pa je učestvovalo sedam ekipa podeljenih u dve grupe od po 3 i 4 tima. Igralo se svako sa svakim u grupi, zatim su sledili susreti sa ukrštanjem prvaka i drugoplasiranog iz suprotne grupe i sve utakmice za plasman, osim finala. Igralo se na dva terena, tako da su pauze između utakmica bile minimalne. Pre početka takmičenja, minutom ćutanja je odata pošta preminuloj članici mađarske reprezentacije.

Mađarski savez sedeće odbojke je doneo odluku da se SVE utakmice igraju na tri dobijena seta i da se sve utakmice, osim finala, odigraju istog dana. Naknadno se ispostavilo da je ta odluka bila suštinski problem za većinu ekipa. Što se nas tiče, dovela je do toga da je Kup Mađarske postao najnapornije takmičenje na kom smo do sada učestvovali.

Videćemo kako će biti naredne godine, ali ove godine je to bilo ovako:

Grupa A

(brojevi predstavljaju redosled igranja prema zakazanom planu)

1. Tatabánya - Vác          0:3 (25:16, 25:20, 27:25)
2. Törekvés - Szombathely   0:3 (25:12, 25:4, 25:7)
3. Tatabánya - Törekvés     3:0 (25:7, 25:14, 25:16)
5. Vác - Szombathely        3:1 (25:22, 25:20, 18:25, 25:16)
7. Tatabánya - Szombathely  1:3 (25:13, 25:19, 21:25, 25:21)
8. Törekvés - Vác           0:3 (25:15, 25:15, 25:14)

Poredak u grupi A:

1. "Mozdulj SE" - Vác           6
2. "Sprint SC" - Szombathely    4
3. "Humanitás SE" - Tatabánya   2
4. "Törekvés SE" - Budapest     0

Grupa B

4. Kikinda - Szeged         3:1 (25:14, 16:25, 26:24, 25:22)

"Feniks" je uz dosta muke savladao komšije iz Segedina. Čestitamo im za borbu, a posebno i za fer plej, jer da toga nije bilo - sudijske greške su lako mogle odvući utakmicu u peti set. Ovu utakmicu smo snimili, pa je možete videti u našoj video-galeriji.

6. Nyíregyháza - Kikinda    3:0 (25:15, 25:17,25:19)

Protiv Piremona smo igrali sa dodatnim motivom, a to je da do sada nismo uspeli da ih pobedimo. Međutim, njihova igra je bila na istom nivou kao i kada su se povukli sa scene. Pružili smo vrlo jak otpor, znatno ozbiljniji nego većinom prethodnih utakmica, ali nedovoljno za nešto više. Tako se ni ova, niti bilo koja druga utakmica po grupama, nije završila iznenađenjem. Moram da spomenem da ima i faktora koji se ne vide na prvi pogled, kao što je podloga koja dosta onemogućava kretanje, nekompletnost na treninzima zbog povreda i bolesti igrača, igračke promene u postavi, ograničenja i problemi zbog putovanja, odsustvo takmičenja u prethodna dva meseca, i slično. Jednostavno, sve to su već svakodnevne stvari sa kojima se prosto mora živeti.

9. Nyíregyháza - Szeged     3:0 (25: 9, 25:17, 25:10)

Poredak u grupi B:

1. "Piremon" - Nyíregyháza  4
2. "OKI Feniks" - Kikinda   2
3. "Csakazért SE" - Szeged  0

Prošlogodišnji pobednik Kupa i Prvenstva "Mozdulj" je bio superioran u svojoj grupi, a povratnik u takmičenja i višegodišnji prvak "Piremon" u svojoj.

Razigravanje za plasman, za 5. mesto:

10. Szeged - Törekvés   0:3 (25:10, 25:13, 25:17)

14. Szeged - Tatabánya  3:1 (27:25, 25:17, 25:14, 26:24)

Polufinalne utakmice:

12. Vác - Kikinda       3:0 (25:18, 25:18,  25:23)

Činilo se da igraju bezvoljno, da ih imamo. Da se zaista tako i desilo narednu utakmicu bismo igrali za nedelju dana u mestu Gödöllo, u sklopu finala mađarske "stajaće" odbojke. Međutim, "nekim čudom" se naša prednost uvek pretvarala u njihovu. Naravno, nije čudo, nego stabilnost i kvalitet protivnikog tima. U svakom setu smo imali i prednosti i šanse, ali kad nas krenu greške to obavezno nije jedna, nego se pretvori u seriju. Protivnik se za čas rezultatski odlepi, pametno iskoristi gužvu i na kraju - pošteno zaradi plasman u finale. Osim toga, i ovu ekipu smo tek jednom malo načeli i, na našu žalost, još uvek drže taj nivo.


11. Nyíregyháza - Szombathely   3:0 (25:13, 25:13, 25:14)

Sprint je imao svoje svetle trenutke, ali bez uspeha u ovoj utakmici.

Za 3. mesto:

13. Szombathely - Kikinda   3:1 (25:21, 26:24, 23:25, 25:18)

Borba za bronzu zaslužuje malo opširniji elaborat. Međusobne utakmice ove dve ekipe su mahom bile zanimljive i neizvesne, a prema istorijskom pregledu bi se reklo da smo mi blagi favoriti. Međutim, ovo je bila utakmica između dva ranjena orla. Premor je stigao obe ekipe, napor je bio prevelik, previše snage je već do sada potrošeno na obe strane.



Mi smo krenuli na put u 4 ujutro da bismo bili na vreme na zakazanom dogovoru i žrebanju u 9 sati, prvu utakmicu smo počeli oko 11.30, drugu oko 15.00, treću negde oko 18.00, a ova utakmica počinje manje-više odmah nakon kraja prethodne i već je bilo 19.15. Protivnici su krenuli od kuće sigurno par sati kasnije, ali su nominalno imali utakmicu više. Bez obzira što taj višak predstavlja utakmicu protiv simpatične mađarske ženske reprezentacije koja, koliko znamo, ni na jednom takmičenju još nije osvojila ni set, ipak je i to trebalo odigrati. Protivnici su imali dužu klupu, ali mislim da ni to nije bio odlučujući faktor. Recimo, da smo po svim pitanjima ravnopravni.

Sve ostale ekipe su završile svoje utakmice i krenule put kuće. Sat po sat, noć se već dosta davno spustila, pa je i spremačicama ove škole je već bilo dosta i ove dosadne kiše, i hladnog vetra, i sedeće odbojke i ... jedva su čekale da nas "izbace" napolje i da odu kući ("Istenem, ez vasárnap, ... !"). Ako malo obratite pažnju na sledeću sliku videćete da je i organizatoru dosadilo da piše rezultate na oglasnoj tabli.

Eh, sada kad smo sve ovo apsolvirali, najlakše mi je da napravim jednu paralelu sa tenisom: mislim na ono kad neka dvojica uhvate rekete, pa se posle "x" sati udaranja po lopti ne vidi pobednik, a obojica jedva stoje na nogama, kao ovi ovde. Pre biste sebi postavili pitanje "koji od njih će pre da padne od umora?", nego "ko će pobediti?". Bez pokušaja da tačno rekonstruišem sled događaja, stoji činjenica da smo tok utakmice dva puta prekinuli zbog grčeva u mišićima i jednom zbog posledice hipoglikemije, sve u našim redovima. Dehidracija, bolovi u stomaku, zglobovima i mišićima se i ne računaju.

U tom miljeu se odvijala borba protivnika koji se odlično poznaju. Svaki set smo počinjali sa nekoliko poena prednosti, zatim dopuštali da je izgubimo, pa iz početka. Kako je fizička spremnost u direktnoj korelaciji sa koncentracijom, sinusoidno kretanje rezultata nije neobično. Prvi set je pripao protivniku rezultatom 25:21, sa propuštenom prilikom za priključak na kraju seta. Drugi smo odigrali za nijansu bolje, ali smo propustili dve set lopte. Sa 24:22 na 24:26, a to zna da zaboli. Stvarno ne znam odakle smo u ovoj situaciji izvukli snagu da dobijemo naredni set, i to opet tesno sa 25:23. Rodila se nova nada, ali povratak na teren posle pauze između setova nije izgledao obećavajuće. Snaga je bila na izmaku. Naredni set je bio 14. po redu toga dana! Čak i njega smo odigrali punim žarom, ali je protivnik imao samo taj kvantum snage više za prevagu i za 25:19.

"Čini mi se da bi bilo dobro da je kraj sezone, a ne početak. Nikad ranije nisam ovakav umor osetio. Ostaje žal za propuštenim, ali po meni, ne i nezadovoljstvo. Pružili smo koliko smo mogli, (možda i više od toga). Ostaje da se izvidaju rane i idemo dalje. Vidimo se sutra (na treningu)."

Ovo je pisalo u sms poruci našeg video-mastera, pristigle baš u vreme pripreme ovog teksta. Mislim da ovde baš dobro čuče.

Krajnji poredak:

1./2.  "Mozdulj SE" - Vác vs "Piremon" - Nyíregyháza

Finale će se igrati u mestu Gödöllo, kod Budimpešte, 03. marta 2013.

3. "Sprint SC" - Szombathely
4. "OKI Feniks" - Kikinda
5. "Csakazért SE" - Szeged
6. "Humanitás SE" - Tatabánya
7. "Törekvés SE" - Budapest

4. mesto u Kupu Mađarske 2013. su osvojili:



Gornji red: Anđelov, Brandić, trener Dragin, Milošev, Đuričin
Donji red: Golijanin, Janjatović, Zavišin

A ovako je vest izgledala u lokalnim novinama: