OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

Prva liga Republike Srpske u sedećoj odbojci (SSOIRS)
6. kolo, sezona 2013/14.
Kikinda, o.š. "Vuk Karadžić", 11. maj 2014.

Sigurno ste već negde pročitali o tome kako se "bronza i zlato osvajaju, a srebro je, u suštini, izgubljeno zlato". Ova priča je, možda, redak izuzetak od tog pravila, ali ćete svakako u njoj videti ko je šta izgubio, a ko je šta dobio. Ima dosta toga i u činjenici da u je ovoj završnici učestvovalo 3 tima, umesto 4, odnosno 2.

 

Poslednje kolo Prve lige republike Srpske se svelo na tromeč koji određuje krajnji poredak. "Laktaši" su prethodnu sezonu igrali u Superligi. Prvi put su igrali prvenstvu utakmicu ovde, a jesenas su nas tesno pobedili u Laktašima. "Borac" u Kikindi nije uspeo da savlada "Feniks". Bar je tako bivalo tri puta u ovom i prethodnom Prvenstvu, uvek tesno (Video galerija - http://www.okifeniks.in.rs/sr/video.htm). Međusobni susret naših protivnika u prvom delu je dobio "Borac".

Pošto su sve tri ekipe ostvarile pobede protiv ostalih ekipa u Ligi - krug se zatvorio. Tako su na početku dana tri ekipe imale isti broj bodova i isti broj odigranih utakmica.

 


 

1. OKI "Feniks" : IOK "Borac"       3:0 (25:22, 25:18, 25:13)

 


 

"Borac" je bio kompletan, igrao je sigurno i iskusno, kao i uvek, ali ovog puta mi nismo bili na visini zadatka. Odsustvo Anđelova i Golijanina iz prve postave su veliki nedostatak za naš tim, ali sigurno nije razlog za ovako neubedljivu predstavu. Sa druge strane je sedeo kompletan tim u svom najboljem izdanju. Tako su protivnici uspeli da prekinu našu dosadašnju seriju kod kuće.

 





 

2. IOK "Borac" : OKI "Laktaši"      3:1 (26:24, 25:18, 24:26, 25:23).

 


 

Tvrda utakmica u kojoj su Laktaši imali prednost polovinom skoro svih setova, a banjalučani su ih pristizali i uglavnom prestizali. U stalno napetim rezultatima su propustili da iskoriste meč i loptu, kojom bi i ovu utakmicu rešili u tri seta, ali su ostali smireni u četvrtom i završili posao na najbolji mogući način. Ovom utakmicom su ostvarili ambiciju sa kojom su došli u Kikindu - direktan ulazak u viši rang. Čestitamo! Da su kojim slučajem Laktaši dobili ovu utakmicu, morali bismo opet malo da se bavimo matematikom. Nakon ovakvog ishoda je jasno da pobednik naredne utakmice osvaja drugo mesto, bez obzira na rezultat po setovima ili poenima.

 





 

3. OKI "Feniks" : OKI "Laktaši"     3:2 (25:18, 19:25, 24:26, 25:21, 15:05)

 


 

"Laktaši" su znali da im je baraž obezbeđen, bez obzira na plasman, jer je "Feniks" unapred odustao od takmičenja u Superligi. Međutim, ova utakmica se igrala za drugo mesto i za slavu junačku! Prestrojili smo se i pružili vrlo dobru igru. Slika potpuno drugačija u odnosu na prvu utakmicu. Obe ekipe su imale svoje uspone i padove, što se vidi iz rezultata po setovima. Drugi je završen u korist protivnika mahom zbog par uzastopnih grešaka koje smo napravili u momentu kada se rezultat lomio. Treći je otišao zbog gubitka snage i koncentracije na prigovore sudijama, koji su uspeli da začine ovu utakmicu svojom nedoslednošću. Opšti utisak smo uspeli da "izvučemo" na najbolji mogući način furiozno dobijenim petim setom. Ne sećam se da smo ikada tako ubedljivo dobili peti set, a odigrali smo ih... ("napreže se, žmuri, otvara prst po prst leve pesnice, zatim i desne..."). Uh, bilo ih je više nego dovoljno.

 





 

Nakon ove utakmice smo zažalili što i prvu nismo odigrali u ovakvom maniru, ali šta je - tu je. Sve u svemu, obradovali smo naše verne navijače i odužili im se za pruženu konstantnu podršku. Od srca im hvala! Jedan Laktašanin je čak izjavio: "Da vam nije bilo publike utakmica bi bila naša".

 


 

Elem, oni će pokušati da se u duelu sa Derventom izbore za povratak u viši rang. U sledećem Biltenu smo saznali da su Laktaši odustali od baraža, tako da će naredne sezone Derventa biti zajedno sa Borcem u Superligi. Četvrtu poziciju je zauzeo KSO Krajišnik, dok je na poslednjem mestu ekipa OKI Maglić. OKI Prijedor je bio 4. nakon polusezone, ali je odustao od daljeg takmičenja. Svi postignuti rezultati sa ovom ekipom su brisani radi regularnosti takmičenja.

 

 

Na kraju lige 2013/14, Feniks je ponovio prošlogodišnji uspeh, a ovog puta i zavredeo priznanje za fer plej.

Pogledajte bilten br. 10/2014.

 



 

Po običaju, sledi nekoliko izveštaja sa raznih strana:

 

  

kikinda.civilon.com

OKI Banja Luka

 

 

Vest kasni sa objavljivanjem. Samo nekoliko dana nakon ovog tromeča su podivljale reke Balkana. Tek tako i za treptaj oka, životni prioriteti naših prijatelja u R.Srpskoj, ali i u BiH, u Hrvatskoj i u Srbiji su promenjeni. Iskreno se nadamo da će se, koliko god je to moguće, do jeseni stvari vratiti u nešto što liči na normalan život, da će sedeća odbojka ponovo postati "nešto važno" u njihovim životima i da će narednog prvenstva, ipak, biti. Sa nama ili bez nas, to nije tako važno.