OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

5. međunarodni turnir
"KUP Kikinde 2014"
hala SC "Jezero", Kikinda, 6. septembar 2014.

Turnir smo najavili za maj, ali su katastrofalne poplave ugrozile mnoge naše goste. Zato smo ga, u skladu sa preporukom Ministarstva omladine i sporta, odložili za ovaj septembarski datum.

 

 

 

Izuzetno cenimo sve napore koje su upravo ti igrači i ekipe uložili da ipak dođu u novom terminu i potpuno razumemo one koji su, ipak, odustali od dolaska. I pored toga, ponosni smo na ovaj sigurno najznačajniji događaj i najkvalitetniji turnir u sedećoj odbojci u Srbiji ove godine.

 

 

Ovog puta smo turnir organizovali sa učešćem šest timova, što je, verovatno, i optimum u više aspekata. Nekako u poslednjem pristojnom momentu je od dolaska odustala ekipa velikog kalibra. Tu ekipu iz Premijer lige BiH, za koju bi sve osim finala bilo neuspeh, morali smo da nadomestimo i zamenimo. Nakon više neuspelih pokušaja da ne odustanemo od kvaliteta, vreme je izgubljeno i bili smo prinuđeni da zamenu izvršimo vrlo skromnim timom iz Bačke Palanke. Svako novo traženje boljeg rešenja bi u tom momentu bilo neizvesno i kompletnost turnira bi bila dovedena u pitanje.

 



 

Dalje je to uslovilo i korekcije u planu takmičenja. Za razliku od prethodnih turnira, i finale se igralo na dva dobijena seta, ali smo ovako svima pružili priliku za plasman ubacivanjem ukrštanja (A1-B2, B1-A2) nakon faze takmičenja po grupama. Dodatna utakmica u takvim uslovima jeste i dodatno opterećenje, ali smo pretpostavili da nije i preveliko.

 






 

Na otvaranju je sa nama ponovo bio proslavljeni odbojkaš Vasa Mijić. On nije krio svoje oduševljenje ovim sportom, energijom igrača i entuzijazmom domaćina za ovakvu organizaciju, bez obzira na teška vremena i nesumnjive probleme. Pozdravio je sve prisutne rečima iskrene podrške i svečano otvorio turnir.

Rezultati

Faza po grupama:

Teren A

1. OKI Feniks - OKI Serva       2:0
Napomena: ovo je jedina utakmica koja je odigrana na tri dobijena seta. Iskoristili smo priliku da ovu utakmicu odigramo i kao deo Prvenstva Srbije. Dakle, 3:0 (12, 10, 8).

 



 

2. R.Srpska - OKI Serva         2:0

 



 

3. R.Srpska - OKI Feniks        2:0

 



 

Teren B

1. Mozdulj SE - KSO Iskra       0:2

 




 

2. Srbija - Mozdulj SE          2:0

 




 

3. KSO Iskra - Srbija           2:1

 


 

Razigravanje:

Teren A, 4. /A1 - B2/ R.Srpska - Srbija         0:2

 



 

Teren B, 4. /B1 - A2/ KSO Iskra - OKI Feniks    2:0

 



 

Utakmice za plasman:

Teren B, 5. /za 5./ OKI Serva - Mozdulj SE      0:2

 



 

Teren A, 5. /ZA 3./ R.Srpska - OKI Feniks       2:0

 





 

Teren A, 6. /za 1.- FINALE/ KSO Iskra - Srbija  2:1

 







 

Dakle, u finalu su se sastali pobednici Kupa Kikinde iz 2012. i 2013. godine. Pobedila je ekipa KSO "Iskra" rezultatom 2:1 i time odbranila titulu šampiona osvojenu prošle godine. KSO "Iskra" je znatno pojačana ove sezone sa nekoliko reprezentativaca BiH, osvajača zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama. Predsednik Iskre, Aziz Dlakić, bio je oduševljen organizacijom ovog i prethodnih turnira u Kikindi i u to ime je predsedniku OKI Feniksa dodelio posebnu plaketu čvrstog prijateljstva dva kluba.

Selektor Reprezentacije Srbije, Dragan Jokić, rekao je da on stvara novi, podmlađeni tim za Prvenstvo Evrope naredne godine. Među tim momcima je i jedan Kikinđanin. Napomenuo je da je Reprezentacija odigrala četiri vrlo jake utakmice na ovom turniru, što je izuzetno izuzetno značajno za pripremni period.

"Nisam znao skoro ništa o ovom sportu dok pre par godina nisam došao na kikindski turnir, a ovo stvarno izgleda odlično. Danas sam gledao nekoliko vrlo zanimljivih i napetih utakmica, a jedna od njih je bila i utakmica između Feniksa i Reprezentacije R.Srpske. Kikinđani su me vrlo prijatno iznenadili, igrali su egal igru sa njima i imali su dobre šanse za pobedu." -- Vasa Mijić.

 


 

Naš kapiten Dragiša Brandić je na ovom turniru igrao za Reprezentaciju Srbije i to imponuje i njemu i nama, ali sa druge strane nam je žao što nije mogao da pomogne Feniksu da možda ostvari i malo bolji plasman. Ipak, treba biti realan, u ovakvoj konkurenciji zaista nije sramota biti poražen. Pružili smo vrlo dobru igru, ostavili odličan utisak pred domaćom publikom i ohrabrili se za predstojeći početak Prvenstva Mađarske, koje počinje već za tri nedelje.

Konačan poredak:

1. KSO "Iskra", Bugojno, BiH
2. Reprezentacija Srbije
3. Reprezentacija R. Srpske
4. OKI "Feniks", Kikinda
5. SE "Mozdulj", Vác, Mađarska
6. OKI "Serva", Bačka Palanka

Članovi sudijskog kolegijuma su bili iz Mađarske, R.Srpske i domaće sudije iz UOSO Kikinda.

 



 

Puno se zahvaljujemo svima koji su pomogli da turnir bude realizovan na najbolji mogući način:

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Opština Kikinda, Kulturni centar Kikinda, Komercijalna banka, galerija Terra, Delta fondacija, ASA Kikinda, Ilija Rajić, Mesara ČOKA, VSV Tatić, Udruženje odbojkaških sudija opštine Kikinda, Jozsi & Ili, Destilerija Hubert 1924, Vasa Mijić, Samostalni sidikat MSK, volonteri – Jelena, Loša, Zoran, Neša, Peđa, Bule, te Dragan Grbić - Grba i Vladan Aleksić - Valex.

 


 

Zahvaljujući poslednjoj dvojici, raspolažemo zamašnom galerijom sjajnih fotografija iz koje su sami napravili izbor za ovu web stranicu. Time su meni uštedeli dobar deo posla na opisivanju dešavanja. Ne vredi trošiti reči, ove slike same govore.

 


 

Do sledećeg viđenja u Kikindi!

Mediji nam retko poklanjaju celu stranicu, ali je Kup Kikinde to zaista zaslužio!

 

 

Naš sugrađanin Dr Zoran Golušin je pripremio izveštaj o turniru za Radio NS, a mi smo ga prilagodili za pokretanje na YouTube platformi.

I drugi pišu o turniru:

Bugojno info portal
Bugojno sport
Kikindske
hunvolley.hu
Suština pasijansa

A za kraj, hajde da zavirimo kakvo je raspoloženje vladalo na žurci posle turnira...