OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

6. međunarodni turnir "KUP Kikinde 2015"
Hala SC "Jezero", Kikinda, 5. septembar 2015.

 

Ovo je jubilarna, stota vest na sajtu OKI Feniks!

 

"Kup Kikinde" je tradicionalni međunarodni pozivni turnir u sedećoj odbojci. To je nesumnjivo je naš događaj sezone i zato njegovoj organizaciji poklanjamo posebnu pažnju.

 


 

Posebna pažnja znači da je već prethodne večeri sve na svom mestu: goste smo dočekali, site ih smestili na konak, terene i opremu smo spremili da bi sutra sve išlo po planu i redu. Na dan takmičenja se dodatni detalji rešavaju u hodu, ali sada možemo reći da imamo i nešto iskustva.

 

  

 

Reprezentacija Srbije je stigla ranije u Kikindu, pa je u školi Vuk Karadžić održala nekoliko treninga. Ovo su sličice sa poslednjeg pred turnir.

 


 

Ujutro smo se po običaju postrojili i počeli himnom Republike Srbije, rekli par reči o turniru, timovima i sudijama.

 

 

"Kup Kikinde je prvi put organizovan 2009. godine. Od tada su na Kupu Kikinde su učestvovale ekipe iz Federacije BiH, Republike Srpske, Mađarske, Hrvatske, Poljske i naravno, iz Srbije, a na žalost naše skromne mogućnosti do sada nisu dozvolile da prihvatimo prijave ekipa iz Egipta, Kenije i Ukrajine. Uprava našeg kluba stalno radi na napretku kluba i turnira i smatramo da nije puko hvalisanje kada kažemo da je ovo najkvalitetniji turnir ovog paraolimpijskog sporta u Srbiji. Tokom 7 godina postojanja smo u Kikindi videli reprezentacije Srbije, Mađarske, Republike Srpske i Poljske, zatim timove iz Premijer lige BiH, te 4, odnosno 5 ako uključimo i sebe, timova sa vrha Mađarskog prvenstva, prvaka Super lige R.Srpske, kao i druge jake timove."

Ponovo smo pozvali smo naše drage prijatelje iz okruženja, a na njihove potvrdne odgovore o dolasku nismo morali da čekamo. Takva srdačnost i neposrednost nam je dala za pravo da predstavimo timove isključivo iz našeg ugla, odnosno da ukažemo na glavne niti koje spajaju domaćine i goste, što smo uradili i tokom svečanog otvaranja.

 




 

Pre nego što krenemo sa citatima tokom otvaranja, vredno je spomenuti da je pomoć prijatelja i ovog puta dobrodošla. Naime, novinari Radio Kikinde preuzeli na sebe ulogu konferansijea i pri tom su se pokazali vrlo profesionalno, kao odlično uhodan tim.

1. Ekipa koja je osvajač 5. mesta na prvenstvu Evrope 2009. godine. OKI Feniks im je sa ponosom pozajmio trenera i kapitena, svoje najvrednije članove: nacionalni tim, Reprezentacija Srbije!

 

2. Tim koji se ponovo okupio aprila 2013. godine nakon nekoliko godine rasula, a OKI Feniks je imao čast da bude izabran za sparing partnera na utakmici kojom je obnovljeno njegovo okupljanje. Pomenuta utakmica je odigrana u Budmpešti, a ovaj tim je danas u Kikindi: Reprezentacija Mađarske!

 

PS Koliko smo shvatili, ovim turnirom se vrednica Fružina oprostila od ekipe.

 

3. O Premijer ligi i reprezentaciji Federacije BiH nema šta novo da se kaže, zlatne medalje gde god da se pojave. Sa klubom iz te sredine smo uspostavili izvrsne prijateljske odnose u prvom kontaktu, na prvu loptu. Od tada uzajamno više ne propuštamo pozive na turnire. član Premijer lige BiH i osvajač prethodna dva Kupa Kikinde: KSO "ISKRA" iz Bugojna!

 

4. Prošlogodišnji rival Iskre za vrh u Prvoj Ligi. Ove momke smo upoznali baš u Bugojnu prošle godine, a ispalo je da smo tada od njih pretrpeli jedini poraz u te tri utakmice. Evo domaćinima prilika za revanš. Prvi put sa nama: KSO "Maglaj-Index" iz Maglaja.

 

5. Najmlađi klub u Srbiji, klub koji je dobro poleteo, trenutno je na 3. mestu u Prvenstvu Srbije, odlični domaćini. Jedina ekipa koja je Feniksu uspela da uzme jedan bod na svim takmičenjima u Srbiji u prethodne četiri godine. Takođe, prvi put u Kikindi: KSO "Kragujevčani" iz Kragujevca.

 

6. Na kraju je tim aktuelnog prvaka Srbije i Vojvodine, vicešampioni Kupa i Prvenstva Mađarske, domaćini: OKI "FENIKS", Kikinda.

 

Gostima su tokom predstavljanja uručene majice koje je obezbedio FCC Evironment, galerija "Terra" je poklonila simpatične figure mamuta urađene u terakoti, a Destilerija Hubert 1924. je poklonila svoje atraktivne poklon proizvode.

Takmičarima su prijatan boravak u Kikindi, puno uspeha, dobre utakmice i fer borbu poželeli naši dragi gosti:

 

 

 

 

Pošto je Vasa već treći put sa nama na Kupu Kikinde složili smo se da ovog puta Zahvalnica bude malo drugačija. Njom je Vasa i zvanično postao počasni član OKI Feniks. Na žalost, nemamo nikakav zapis njegovih reči. No, verujte mi na reč da je uspeo da svoje prijatno iznenađenje i oduševljenje prenese na sve prisutne i probudi u nama najzdravije emocije. Jednostavno, iskreno, sportski i sa pravom merom.

 


 

Sudije turnira:

Udruženje Odbojkaških Sudija Opštine Kikinda UOSOK je osnovano pre deceniju i po, od strane nekoliko sadašnjih članova Feniksa, a sada smo zajedno u Odbojkaškom Savezu Opštine Kikinda. Oni su uvek uz nas, a predsednik UOSOK je Milorad Šibul.


 

Da bismo obezbedili što korektnije suđenje i da bi Kikinđani ukrali nešto tajni ovog zanata, pozvali smo "pomoć prijatelja". Sa nama je ECVD sudija iz Mađarske koji ima čak 35 godina iskustva u sedećoj odbojci. To je naš veliki prijatelj i čovek koji je u našim prvim koracima prepoznao našu volju i energiju i svojim autoritetom pomogao da nas Mađarski savez primi u svoju nacionalnu ligu, g-din Jožef Benko.

 

Uvek uz njega je neprevaziđeni zapisničar Bajnokšaga (odnosno, mađarskog prvenstva) i Jožikin stalni pratilac g-đa Gaborne Šodl.


 

Donatori turnira:

Da bi realizacija ovog turnira uopšte bila moguća organizaciju su pomogli mnogi ljudi dobre volje. OKI Feniks se svima zahvaljuje na pruženoj pomoći sledećim institucijama:

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu,
Opština Kikinda,
Komercijalna banka,
FCC environment i Ilija Rajić,
Delta fondacija,
Samostalni sindikat MSK,
Galerija Terra,
Kulturni centar Kikinda,
Destilerija Hubert 1924,
pekara Testoteka,
fizioterapeut Dragan Trifunac,
SC "Jezero",
Borislav Vučković,
Dragan Grbić i
najzad, naši dragi prijatelji - volonteri.

Naravno, uvek posebno hvala našim mamama!

 

Pre početka utakmica su se takmičari, sudije, volonteri i gosti okupili ispod zastava radi tradicionalnog zajedničkog fotografisanja.


 

 

Teren A:

1. Srbija - Feniks         2:0
2. Maglaj - Srbija         0:2
3. Feniks - Maglaj         1:2



 

Teren B:

4. Iskra - Kragujevčani    2:0
5. Mađarska - Iskra        0:2
6. Kragujevčani - Mađarska 0:2



 

A3 - B3, za 5. mesto

7. Feniks - Kragujevčani   2:0


 

Mi smo pružili dosta solidne partije, ali u ovoj konkurenciji se nije moglo dalje. Gore pomenutu priliku za revanš nismo iskoristili. Na kraju su Kragujevčani jedini ostali bez pobede, ali puni utisaka, novih prijateljstava i sa puno novih i značajnih iskustava. Stekao se utisak da su tek ovde došli do pravog, živog saznanja o nivou ovog sporta van Prve Lige Srbije. To je jedna od najpozitivnijih stvari koje su se desile, jer su već počeli da maštaju o svom turniru.

A1 - B2 - polufinale

8. Srbija - Mađarska       2:0


 

A2 - B1 - polufinale

9. Maglaj - Iskra          0:2



 

Za 3. mesto

10. Maglaj - Mađarska      1:2



 

Za treće mesto su Mađari i Maglajci odigrali jednu od najneizvesnijih utakmica. Taman kada se činilo da su Mađari došli do svoje najbolje igre, ponestalo im je snage i kola su im krenula nizbrdo.

Finale, za 1. mesto:

11. Iskra - Srbija         2:1




 

Iskra je zasluženo i treći put došla do pobedničkog pehara. Reprezentacija Srbije je bila ravnopravan protivnik Bugojancima u finalu, ali prosto nije uspela. Odlučila je minimalna poen razlika, pero na suprotnom tasu.

 

 

Sada već poznata Kragujevčanka je napravila snimak ovog odličnog finala, mada dosta mršav i nekompletan snimak. Ipak i zahvaljujući njoj je bar ovo na YouTube-u, kao i još neki snimci njene ekipe.

Plasman:

1. KSO Iskra
2. Srbija rep.
3. Mađarska rep.
4. KSO Maglaj-Index
5. OKI Feniks
6. KSO Kragujevčani

 

Nagrade su dodeljene u sali omladinskog naselja SC "Jezero" uz druženje i zajedničku večeru. Joži nam je tom prilikom uručio značke sa grbom Mađarske, a Vitez, kapiten reprezentacije Mađarske, uručio nam je bocu čuvenog Tokajca. OKI Feniks je izrazio posebnu zahvanost Iliji Rajiću, predstavniku FCC environment, kao i našem webmasteru Grbi, zaslužnom za sve što je šareno pred vama i još po nešto.






 

Hvala svima i vidimo se naredne godine.

Vesti i utisci:

  

 

Izveštaj na bug.ba

Sledi mali izbor fotografija. Uživajte!