OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

Liga Republike Mađarske u sedećoj odbojci 2013/14
(Tesco Ülőröplabda Magyar Bajnokság 2013/14)
1. kolo, Vác, Zichy utcai Iskola, 12. oktobar 2013.


Tog dana, u kom su se na kikindskom trgu merile najteže ludaje, družina Feniksa je bila u gradiću Vác, kraj Budimpešte, gde je počelo novo prvenstvo Mađarske, Bajnokság 2013/14.

 

Pisac ovih redova se spremio za narednu utakmicu, ali je iskoristio pauzu do naredne za "kis kávé" i kratku šetnju pešačkom zonom grada. Vremenski okvir je dozvoljavao tek toliko, te su se neki prolaznici sa blagim čuđenjem osvrtali zbog uočene "novine u modnom kreatorstvu". Otuda ovaj autoportret sa pločnika Vaca.

Putem nekoliko fotografija, prenosim vam simpatičan utisak ovog miholjskog dana. Zabeležen je i ugao ulice u kojoj je sala. Nosi ime cenjenog mađarskog grofa Zichy Hippolyt Kázméra, avanturiste, safari lovca i osnivača poznatog zoo-vrta.

 


 

Prvo da malo obnovimo gradivo: priključenje sedeće odbojke redovnoj je uslovilo sinhronizaciju svih odbojkaških prvenstava na sistem jesen-proleće 2013/14, pa je Bajnokság 2013. završen zatečenim rezultatima odigranog prvog dela. OKI "Feniks" je na drugom mestu, odnosno odbranio je vicešampionsku titulu iz 2012. godine. Ovog puta je Mozdulj (Vác) iza nas, a na prvom mestu je tim Piremon (Nyíregyháza).

Pun naziv novog prvenstva u originalu je od sada "Tesco Ülőröplabda Magyar Bajnokság 2013/14". Nemojte se iznenaditi, ako ga ponekad skratim prosto na "Bajnokság". Reč sponzora i glavnog organizatora se mora poštovati, pa se prvenstvo organizuje u varijanti "OPEN". To bi u prevodu značilo da MI, kao gosti, samo i isključivo imamo zadovoljstvo da igramo i da u slučaju da osvojimo neko od 3 najviša mesta - ne bismo dobili ni medalje, ni pehar i ni diplomu, nego samo i isključivo moralnu satisfakciju zvanu ponos i svojih pet minuta slave. Našu hipotetičku "zaradu u metalu ili papiru" će odneti tim koji se plasira ispod Feniksa. Pa, dobro, neka bude i tako. Iz našeg aspekta to ne menja baš ništa.

Sa druge strane, svedoci smo žučne polemike koja je počela uoči početka "Bajnokšaga", ali se nadamo da to neće uticati na sportski deo prvenstva i da će sve biti kako valja.

I ovog puta se takmiči osam klubova, bez Piremona, ali sa ekipom Halassy Olivér SC (Budapest) ili skraćeno HOSC:

Mozdulj SE (Vác)
Sprint SC (Szombathely)
Csakazért SE (Szeged)
Halassy Olivér SC (Budapest),
Humanitás SE (Tatabánya)
Hamburger SE (Nagykanizsa)
Mađarska ž. reprezentacija (Budapest)
OKI Feniks (Kikinda)

Prvenstvo u navedenom sastavu je sigurno manje kvalitetno nego prethodno, ali zato pruža veće šanse. U 1. kolu su učestvovale sve ekipe, a ovde su rezultati:

1. Mozdulj - Mađarska ž.rep.    3:0 (25:3, 25:12, 25:7)

 

 

2. Csakazért - Mađarska ž.rep.  3:0 (25:4, 25:8, 25:9)
3. HOSC - Humanitás             0:3 (9:25, 18:25, 18:25)

 


 

4. Feniks - Hamburger           3:0 (25:5, 25:10, 25:7)
5. Sprint - Csakazért           3:1 (28:26, 25:17, 21:25, 25:21)

Kvalitetna i zanimljiva utakmica. Segedin je došao u dosta jakom sastavu i zamalo iznenadio Sprint. Izgledalo je da još nisu dovoljno uigrali tim, ali poseduju kvalitet koji u ovom prvenstvu može da odigra mnogo značajniju ulogu nego ranijih godina. Na kraju, iskustvo Sprinta je odigralo ključnu ulogu u prelomnim momentima.

 

 

6. HOSC - Hamburger             3:0 (25:19, 25:9, 25:13)

 

 

7. Feniks - Humanitás           3:0 (25:14, 25:6, 25:15)
8. Mozdulj - Sprint             3:1 (21:25, 28:26, 25:20, 25:17)

Najavljeno je da će aktuelni rezultati biti objavljivani u mađarskim novinama Nemzeti Sport, ali samo u štampanom izdanju.

Što se sudija tiče: bez primedbi. Dosta znači činjenica da su sudili u paru, a ne po jedan. Uvek je bilo da "više očiju - više vide". Dodatno, imajte na umu da su to sudije ECVD i WOWD.

 

 

Mi smo startovali sa odličnim igrama koje su donele dve maksimalne pobede protiv timova iz Tatabanje i Nađkanjiže. Trener je zahtevao potpunu ozbiljnost tokom igre bez obzira na inferiornost protivnika. Lični utisak je da smo to ispoštovali u visokom procentu. Dilema i tesnih situacija nije bilo ni u jednom momentu obe utakmice.

Ograničenje kombija kojim smo putovali je uslovilo da putuju samo sedmorica igrača: Đuričin, Brandić, Golijanin, Milošev, Anđelov, Vlajkov i Zavišin, i naravno Dragin. Ovde bi dobro došla jedna grupna fotografija našeg tima, ali izgleda da moji saigrači tog dana nisu imali volju za fotografisanjem, bez obzira na stranu objektiva na kojoj bi se našli. Nema veze, ima leka i za to. Zato ćete u ovoj galeriji naći probranu tematsku seriju snimaka, vrlo jednostavnog naziva: várakozás (čekanje). Nije to ništa novo, ali da pojasnim: igralo se osam utakmica od kojih svaki tim igra po dve i dobar deo dana se provede čekajući novi megdan.

 




 

Zabeležili smo i ove nove, ali rasparene patike koje, takođe, čekaju. Čekaju nove vlasnike, nekoga kome će odgovarati ... i neke koje su našle nove vlasnike.

 

 

A vest iz novina izgleda ovako: