OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

"Banja Luka Open 2014",
XIII međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, 7. decembar 2014.
SC "Borik", SD Obilićevo

Turnir je održan u Sportskom centru Borik kraj Vrbasa, ali ovog puta bez snega. Prvi put smo došli na ovaj turnir u kompletnom sastavu, naravno, ako ne računamo prvo učešće kada smo još bili "žuti oko kljuna"...

 

 

 

Tim je u dobroj kondiciji, sa nizom pobeda iza sebe i dobra je prilika da ostvarimo nešto više nego na prethodnih 5 učešća. Jasno je i to da za plasman u ovoj konkurenciji treba imati i nešto sportske sreće. Iz aspekta organizatora je najbitnije da je turnir održan i da se tradicija nastavlja uprkos svim problemima. Povećanje broja timova u odnosu na prethodnu godinu dođe kao šlag na tortu.

Igralo se na jednom terenu, naizmenično po jedna utakmica iz grupa A i B, pa su hronološki poređane u ovom pregledu.

Rezultati:

1. grupa A

OKI "Banja Luka" - OKI "Kneževo"    2:1 (25:18, 23:25,15:12)

Ekipa iz Kneževa je odličnom igrom u polju stvorila ozbiljan problem domaćinu. Ispalo je da nisu imali sreće ni u utakmici, a ni sa natpisom na dresovima.

 


 

2. grupa B

OKI "Doboj" - OKI "Feniks"      2:0 (25:18, 25:16)

Bio je to ponovo dvoboj dva trenera koji zajedno rade u reprezentaciji. Protekao je u nadmoći Doboja i našim čestim greškama. Igrali su znatno brže od nas, bez oscilacija i sigurno odneli pobedu. Najbolji period igre smo prikazali u prvoj polovini drugog seta, održavanjem rezultata na nivou egala.

 


 

Nakon ovih utakmica je turnir zvanično otvorio Novak Grbić.

 


 

3. grupa A

SDI "Hrabri" - OKI "Banja Luka"     0:2 (14:25, 22:25)

Turnir je ubrzo nastavljen po planu. Hrabri su bili solidni, a domaćini opušteni i taman dovoljno dobri.

 


 

4. grupa B

IOK "Zavidovići" - OKI "Doboj"      0:2 (14:25,11:25)

Rezultat koji nas je iznenadio, ali odnos snaga na terenu je bio tačno taj. Zavidovići su u igračkoj krizi, a Doboj je to igrački iskoristio i prosto ih pregazio. Time su izborili plasman u finale.

 

 

5. grupa A

OKI "Kneževo" - SDI "Hrabri"        2:0 (25:20, 25:18)

Kneževo je pružilo partiju sličnu prvoj, ali sada je to bilo dovoljno za pobedu nad Hrabrima.

 


 

6. grupa B

OKI "Feniks" - IOK "Zavidovići"     0:2 (19:25, 26:28)

Z-dići igraju nešto sporije od zajedničkog protivnika u grupi. Možda u njihovim redovima nije baš sve bilo na mestu, a mi smo uspeli da se konsolidujemo i da pružimo vrlo dobru igru. Ostaje nam samo da žalimo za neiskorišćenim set loptama u drugom setu i ostaju nam utešne nagrade, ali o tome ćemo na kraju teksta.

 


 

Plasman u grupi "A"

1. OKI "Banja Luka"   2 0 4:1 4
2. OKI "Kneževo"      1 1 3:2 3
3. SDI "Hrabri"       0 2 0:4 0

Plasman u grupi "B"

1. OKI "Doboj"        2 0 4:0 4
2. IOK "Zavidovići"   1 1 2:2 2
3. OKI "Feniks"       0 2 0:4 0

Za 5. mesto se po rasporedu nije igralo, nego je plasman određen na osnovu set i poen razlike. Nekoliko bodova u našu korist je bilo dovoljno da budemo ispred Hrabrih, koji su u jubilarnoj četrdesetpetoj godini postojanja.

Za 3. MESTO, A2 - B2

OKI "Kneževo" - IOK "Zavidovići"    2:1 (23:25,25:19,15:13)

Teško mogu da procenim ko je ovde zaista bio bolji. Sudijsko insistiranje na detaljima uz odsustvo suštine je već bilo viđeno na nekoliko prethodnih utakmica, a u ovoj utakmici je došlo do kulminacije. Nikom nije drago kada dođe do ovakvog razvoja stvari: ni pobedniku, ni poraženom, ni publici, a posebno ne organizatorima. Ako je za utehu, malo nam je lakše kada vidimo da se tako nešto dešava na turnirima sa mnogo većom tradicijom od naše. Na kraju, u pitanju je turnir, nesuglasice se prevaziđu i prerastu u druženje, ali svakako treba raditi na izbegavanju ovakvih situacija. Na kraju, bilo koji tim da je odneo pobedu, bila bi zaslužena.

 


 

Finale, A1 - B1

OKI "Banja Luka"- OKI "Doboj"        2:1 (25:11,20:25,15:07)

U finalu su Banjalučani krenuli furiozno, ali su posustali u drugom setu. Doboj je tada došao do svoje igre, pokazao veliku želju za pobedom, dobro je napredovao i čak imao prednost u odlučujućem setu. Međutim, nakon tajm-auta na polovini trećeg seta su se stvari naglo okrenule u korist domaćina. Oni su se tada u odbrani fokusirali na najboljeg igrača Doboja (i ovog turnira), koji je zaustavljen u nekoliko navrata i povratka više nije bilo. Igrači Banja Luke su produžili tu seriju do samog kraja, sigurno dobili treći set i osvojili turnir. Čestitamo!

Slaviša je ovu i ostale utakmice odsudio kolegama za primer.

 






 

Konačni plasmani na turniru

1. OKI "Banja Luka"

 

 

2. OKI "Doboj"

 

 

3. OKI "Kneževo"

 

 

4. IOK "Zavidovići"

 

 

5. OKI "Feniks"

 



Gornji red: Valter, Sale, Nikola, Željko, Igor, Milanče, Baja
Donji red: Mile, Dragoslav, Gile, Dragan, Zoka

 

6. SDI "Hrabri"

 

 

Dodela pehara i priznanja je obavljena u restoranu motela "MIG" uz večeru i druženje ekipa.

 





 

MVP turnira, mali Aca iz Doboja

 

 

Nismo uspeli da se uguramo u borbu za medalje, ali smo pružili dosta solidne partije, posebno onu drugu. Ali kako sad da vam objasnim da smo pretrpeli dva poraza u dve utakmice i vratili se sa dva pehara? A nema laži, nema prevare?!

Prvi je posledica brige dobrih domaćina, koji su se potrudili da svi odu kući makar sa nekom uspomenom, pa su dodelili po pehar za svaki od plasmana. Drugi pehar smo zaradili tokom prethodne sezone u Ligi R.Srpske, a sada je samo bila zgodna prilika da nam bude zvanično uručen.

 

 

Što se fotografija tiče, ima i naših autorskih radova (watermark), ali mahom su pozamljene od multipraktik-čoveka iz redova domaćina: Mirko Reljić, neprimetan i skroman, ali uvek prisutan i vredan, organizator za desetku, ovde i u ulozi fotografa. Hvala!