OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

Prva liga Srbije 2014.
u organizaciji Odbojkaškog Saveza osoba sa invaliditetom (OS OSI)
1. polusezona

Iako je ova Liga prvi put odigrana prošle, 2013. godine, ovo je sasvim novo takmičenje u istoriji OKI "Feniks". Uprkos tome, činjenica je da su nam svi timovi koji u njemu učestvuju odavno više nego poznati...

 

KSO "Kragujevčani" - Kragujevac,
OKI "Serva" - Bačka Palanka,
KSO "Smeč" - Beograd,
KSO "Subotica" - Subotica i naravno,
OKI "Feniks" - Kikinda

 

Na osnovu liste nabrojanih timova sve podseća na (ne)završeno Prvenstvo Srbije 2011/12. u organizaciji SSIS, sa poznatim ishodom. Na sajtu OS OSI možete naći sve informacije o prošlogodišnjem i aktuelnom takmičenju OS OSI. Na toj strani su kompletni izveštaji, vode se hronološki, pa ćete spuštanjem klizača stići do svih vezanih sportskih vesti koje bi vas mogle interesovati.

Istina je da tamo ne možete naći odgovor na pitanje "Zašto 2013. godine Feniks nije učestvovao?", ali na to ćemo odmah odgovoriti. Objektivno gledano, četiri tima učesnika nisu imala takmičarskih obaveza ili su ih imali u dosta skromnijem obimu od nas. Naime, Feniks je u vreme planiranja tog takmičenja već utvrdio obaveze u drugim takmičenjima i bilo je vrlo teško "ugurati" još jednu ligu, posebno ne tako brzo kako je to organizator imao nameru. I mi i organizatori smo imali dobru volju da se usaglasimo, predlagali smo početak Lige na jesen, ali je u telefonskoj komunikaciji došlo do banalnog nesporazuma.

Ono što je usledilo naknadno, odnosno uoči Lige ove godine, samo je pokrenulo lavinu problema na razrešavanju kompletne organizacije ovog sporta i sistema takmičenja u Srbiji. Poznato vam je da pomenuti problemi čekaju razrešenja već duže vreme i svim gore pomenutim ekipama je veoma stalo da se već jednom preseče taj Gordijev čvor, da se uporedi starost koke i jajeta, da neko izvuče mač iz kamena, da se desi šta već treba da se desi. Zatečena situacija nikome nije prijala, a posebno ne nama koji smo vrlo ozbiljno i sportski ušli u ovu priču i definitivno smo u njoj najdalje otišli. Ukratko, situacija je još uvek neizvesna i preosetljiva, pa ćemo o detaljima i krajnjem ishodu ispričati priču nekom drugom prilikom.

Zato se vraćam na SPORTSKI aspekt ove vesti. Objavljujemo izveštaje onim redom kojim su utakmice odigrane, jer je to jedini siguran argument za snalaženje, a zgodno je da bude samo na kraju polusezona. Na stranici Pregled rezultata je korišćena interna numeracija utakmica, a na sajtu OS OSI je usklađena sa zvaničnim Rasporedom. Međutim, odigravanje utakmica po kolima je pomerano prema obavezama ekipa i zato postoji razlika između pomenutog Rasporeda ligaških utakmica i ažurnih izveštaja po kolima na sajtu OS OSI. Sa druge strane, na ovom sajtu nas daleko najviše interesuju naše utakmice.

Propozicijama takmičenja određeno je da se igraju posebne utakmice, za razliku od mnogih takmičenja u kojima učestvujemo. Jedan vikend, jedna utakmica i jedno putovanje (ili organizacija na domaćem terenu). Nema tu šta da se zameri, ali smo se navikli na dve ili tri utakmice u danu, pa iz našeg ugla to izgleda pomalo čudno.

 

1. utakmica, 3. maj 2014., Tovariševo, OŠ "Mileta Protić"

OKI "Serva" : OKI "Feniks"  0:3 (12:25, 15:25, 15:25)

Nisu se momci iz Palanke teško odlučili da igraju utakmice u Tovariševu. Sala je neočekivano lepa za ovo malo bačko selo i može biti dobar primer za mnoge veće klubove i sale u kojima smo igrali.

 



 

O utakmici nema šta mnogo da se kaže. Kakav protivnik - takva utakmica. Ne možete ni očekivati da se razmašete i igrate poletno i angažovano, ako od protivnika nema otpora i organizacije igre. Drago nam je da OKI Serva opstaje kao klub, ali njihov napredak je i dalje ide sporo, vrlo sporo. Tako su svi igrači Feniksa imali priliku da odigraju po deo utakmice.

Palančani su nam dragi drugari, klub u čiji nastanak i opstanak smo i mi uložili dosta napora i znoja. Bilo je već reči o tome na ovim stranicama. A pošto su oni dobri domaćini, ova sportska priredba se završila uz prijatno druženje nakon utakmice.

Mesto na kom smo kafenisali pre utakmice nema baš nikakve veze sa sportom, ali rustikalna atmosfera kafane ovog vojvođanskog sela se jednostavno ne izostavlja. Slike će vam reći mnogo, ali ne može se baš sve opisati fotografijom.

 



 

Škola je odmah tu, preko puta, manje-više. Ime škole i spomenici u centru sela kazuju da je ponos sela Mileta Protić, junak iz Drugog svetskog rata.

 



 

Prošao je tačno vek od početka Prvog svetskog rata i tek nedavno se neko setio zaslužnih ljudi, solunskih dobrovoljaca i Gavrila Principa koji je, kažu, u Tovariševu prespavao svoju poslednju noć na slobodi, pre čuvenog događaja. Vreme u selu teče sporo, vrlo sporo.

 


 

Možda se pitate čemu toliki osvrt na utiske iz ovog sela, ali polako. Setite se ovoga kad budete čitali i izveštaj o kraju Lige.

 

2. utakmica, 17. maj 2014., Kikinda, OŠ "Vuk Karadžić"

OKI "Feniks" : KSO "Subotica"   3:0 (25:7, 25:9, 25:7)

Razvoj situacije na terenu je to apsolutno dozvolio, pa je klupa Feniksa preuzela kormilo u trećem setu i uspešno završila utakmicu u maniru prve postave.

 



 

3. utakmica, 31. maj 2014., Beograd, Rakovica, OŠ "Đura Jakšić"

OKI "Feniks" : KSO "Smeč"   3:0 (25:19, 25:22, 25:21)

Nema nikakve sumnje da je u pitanju derbi, najkvalitetnija utakmica prvenstva. Ekipe se naizgled dobro znaju, ali se nisu sastale dovoljno dugo da nije sasvim jasno koliko je ko u međuvremenu napredovao. To je bio razlog za prisustvo treme na obe strane pred utakmicu koja može da reši pitanje prvaka Lige.

Naime, Beograđani su neočekivano pobedili Kragujevčane tek u 5 setova, i to 15:13 u odlučujućem. Bolje rečeno, nije mnogo nedostajalo da im otkinu i dva boda. Kako su Smeč i Feniks realno jači od ostalih ekipa, jasno je da je Feniksu dovoljna jedna pobeda protiv Smeča za titulu. Naravno, uz uslov da nam se ne desi propust kakav su imali Beograđani.

OKI Feniks je u treningu, sa puno utakmica u polusezoni, mada je zbog zauzetosti sale propustio nekoliko treninga pred ovo kolo. KSO Smeč, kao i mi, ima jednog reprezentativca, ali igra na domaćem terenu i značajno se pojačao igračem redovne odbojke iz Crvene Zvezde, tima pobednika upravo završenog Prvenstva Srbije u redovnoj odbojci.

Utakmica je bila zaista dobra, kvalitetna i vredna gledanja. Lomio se rezultat u nekim momentima, ali smo ipak krizne situacije bolje rešavali od protivnika. Uopšteno, nije tu bilo velike razlike u kvalitetu timova, ali kako je utakmica odmicala budući pobednik je postajao sve sigurniji i iskoristio na najbolji mogući način, pobedom od 3:0.

 





 

Zahvaljujući Slavici iz Kragujevca, imamo video zapis prvog i dela drugog seta. Ovaj snimak je načinjen iz ruke, ali je sasvim dovoljan da steknete utisak o atmosferi i kvalitetu igre.

Polusezona Lige Srbije 2014. godine je time završena, a pomenuta utakmica nas čeka na jesen. Trenutna tabela (preuzeta sa OS OSI) izgleda ovako:

 

 Pl. Ekipa              ?U   U+  U-  S+:S-    P+:P-     ?B

 1.  OKI "Feniks"        3   3   0    9:0    225:131     9
 2.  KSO "Smeč"          4   3   1    9:5    257:234     8
 3.  KSO "Kragujevčani"  3   2   1    8:4    254:239     7
 4.  OKI "Serva"         3   0   3    1:9    161:244     0
 5.  KSO "Subotica"      3   0   3    0:9    117:225     0

 

Sportski pozdrav do jeseni, do nastavka prvenstva Srbije, početka prvenstva Mađarske, eventualno i R.Srpske, odloženog turnira u Kikindi i svih ostalih utakmica.