OKI "Feniks" Kikinda - Vesti

Prva Liga Srbije 2014.
u organizaciji Odbojkaškog saveza osoba sa invaliditetom (OS OSI)
2. polusezona

OKI "Feniks" je Prvak Lige Srbije za 2014. godinu, čime je ponovljen uspeh od pre dve godine.

 

Konkurencija je 2012. godine bila identična, samo je tada SSIS bio organizator takmičenja, a sada je u funkciji nadređenog Saveza organizatoru OS OSI. Prošle, 2013. godine, Feniks nije učestvovao, a razloge smo ranije razjasnili u izveštaju o prvoj polusezoni. Već na kraju prvog dela Lige Feniks je zaposeo čelnu poziciju, a u drugom delu ju je čvrsto i neprikosnoveno držao do samog kraja.

 


 

2. polusezona

 

4. utakmica, 6. septembar 2014, Kikinda, hala SC "Jezero"

OKI "Feniks" : OKI "Serva"      3:0 (25:12, 25:10, 25:8)

Prva aktivnost kluba nakon letnje pauze je bila organizacija 5. Kupa Kikinde. U dogovoru sa gostima, produžili smo prvu utakmicu Turnira na tri dobijena seta i istovremeno je odigrali kao deo Lige Srbije.

 


 

5. i 6. utakmica, 19. oktobar 2014, Kragujevac, OŠ "Milutin i Draginja Todorović"

Dogovoreno je da se odložena i redovna utakmica odigraju istog dana u Kragujevcu na jesen. Rezultati ove dve utakmice su sledeći:

KSO "Kragujevčani" : OKI "Feniks"   0:3 (19:25; 23:25; 20:25)
KSO "Kragujevčani" : OKI "Feniks"   0:3 (20:25; 15:25; 12:25)

Ovu utakmicu smo postavili u našu Video galeriju.

Nismo puno igrali igrali protiv ove ekipe, posebno ne u skorije vreme. Oni nemaju puno iskustva u sedećoj odbojci, ali pokazalo se da su na terenu mahom igrači redovne odbojke koji znaju da igraju. Postalo je jasno da razlog za osvojen bod protiv Smeča nije bio ni nekompletnost beograđana, niti slučajnost. Kragujevčanima su od tada porasle ambicije, postaju ozbiljniji tim, bez obzira što u postavi nema invalidnih igrača.

Sada obratite pažnju na nekoliko stvari koje slede. Prethodnog vikenda smo odigrali jednu od najbitnijih utakmica Bajnoksága sa vrlo pozitivnim ishodom i verovatno je da nas je taj utisak timske snage još držao sa nosem u oblacima. Zato smo ušli u prvu utakmicu rasterećeno i čak bezbrižno, bez razmišljanja šta nas čeka, bez ideje da je preko puta tim koji je izuzetno borben i vrlo dobro postavljen u polju. To sigurno nije slučajno, a objašnjenje smo otkrili u činjenici da su u rad i u igru ove ekipe uključeni dugogodišnji treneri Super Ligaških (redovnih) ekipa. Štaviše, imaju i valjane rezultate iza sebe.

Ovo je već sasvim dovoljno da nam zakomplikuje situaciju, ali su se u ovaj milje uključile i vrlo neiskusne sudije. Ne sumnjam da su oboje dobra deca i da će vremenom naučiti ovaj posao, jer uče u sredini sa tradicijom za poštovanje. Međutim, ove dve utakmice su sudili vrlo, vrlo loše. Uopšte nije u pitanju njihov navijački stav, nego nepoznavanje pravila sedeće i redovne odbojke i neiskustvo. Ubeđen sam da imaju vrlo mali broj odsuđenih utakmica u prstima ili u pištaljci... kako god. Pokazali su nesigurnost i načinili gomilu elementarnih, očiglednih grešaka koje, po prirodi stvari, uvek idu na štetu kvalitetnije ekipe. Videćete na snimku da smo morali da osvojimo čak po 26 poena u dva seta od tri seta, što znači da ni zapisničar nije bio korektan. Takav razvoj stvari na terenu dovodi do nervoze kod igrača, biva kontraproduktivan i u odnosu na igrače i na sudije.

Kvalitetnija ekipa ne bi bila kvalitetnija da nije uspela da se izbori sa ovim problemima i da odnese pobede u obe utakmice. Nadam se da smo nešto naučili iz svega ovog.

 





 

P.S. -- Ima još nešto: školska sala je u blizini Ćiftine ćuprije. Verovatno da bi naš kombi ličio na okolne "živopisne" zgrade da naš vozač nije jutros izbegao autobus koji mu je uleteo u makaze. Vozač autobusa iz suprotnog smera je preticao, ni manje ni više, nego kolonu sa drugim autobusom na čelu, i to u magli sa vidljivošću ne većom od dvadeset metara. Bukvalno su bili u pitanju milimetri da ... ne stignemo Kragujevca. Borise, hvala ti za hladnu glavu i odlične reflekse. I hvala Onom što od gore vidi sve. Nekoliko sedišta je ispalo iz ležišta, malo više nas je ispalo iz sedišta. Čaša vode i malo šećera u Bavaništu, i put je nastavljen.

 


 

Boris je prvi sa desne strane stola.

 

7. utakmica, 26. oktobar 2014., Subotica, OŠ "Matko Vuković"

KSO "Subotica" : OKI "Feniks"       0:3 (8:25; 23:25; 9:25)

Utakmica je trajala 33 minuta. Mogla je biti i kraća, ali je zbog našeg preteranog opuštanja u drugom setu mogla biti i znatno produžena. To je dalo tračak nade domaćinima. Ali... to je to. Uzgred, ova sala ima najbolji parket za sedeću odbojku na kom smo igrali.

 


 

8. utakmica, 2. novembar 2014., Tovariševo,OŠ "Mileta Protić"

OKI "Feniks" : KSO "Smeč"           3:0 (25:20, 25:19, 25:11).

Jednu utakmicu pre kraja je pitanje prvaka i teoretski bilo rešeno, jer smo imali 4 boda više od KSO Smeč. To nipošto nije razlog da ovu utakmicu ne odigramo na najvišem mogućem nivou i pokažemo ko-je-ko.

Tako je i bilo. Držali smo prednost u svakom segmentu utakmice, osim na samom početku trećeg seta. Nije to bila savršena utakmica, ali je odigrana dosta mirno, odgovorno i sa dovoljno želje da se istraje. Osim toga, shodno pomenutoj činjenici o stanju na tabeli, protivnici baš nisu pokazali preveliku želju za nadmetanjem, za razliku od prethodne utakmice u Beogradu.

 




 

Na završnoj svečanosti, obavljenoj u ovoj hali, prisustvovali su svi učesnici. Takmičare je pozdravio sekretar OS OSI Vilijem Maksimović, a pehare i medalje je dodelio predsednik Ilija Velemir.

 


 

Posle titula 2009. i 2012. godine, OKI "Feniks" je 2014. ponovo na vrhu Srbije!

 

Šampioni Lige Srbije za 2014. godinu:

 



Stoje i sede: TIM OKI "Feniks"

 

PS. Kao što rekoh, "najviše bih voleo da mogu da vas preusmerim na pregled svih postignutih rezultata i na zvaničnu konačnu tabelu..." Najzad, želja mi se ostvarila krajem godine. Pojavili su se zvanični rezultati i svi Bilteni su postavljeni na sajt OS OSI. Poslednji, 8. Bilten prikazuje konačan plasman. (Prethodnu postavku na ovom mestu jednostavno zaboravite.)

 

Najzad, da bismo sve završili kako valja, uspeh treba proslaviti i to na način koji dolikuje šampionima! Pred vama je tek nekoliko utisaka sa ove fantastične večere, a ostalo prepuštamo vašoj mašti.

 



 

Iz medija:

 


 

OS OSI
RTV Rubin
rtv.rs
vesti.iz.rs
vrsacplus.com
naslovi.net